Sa vizitam Porto

Porto principalaAl doilea oras ca marime din Portugalia dupa Lisabona, Porto este totodata si una din cele mai mari zone urbane din Sud-Vestul Europei.

Situat in partea de Nord a tarii, Porto are un climat mediteraneean cu veri calde si secetoase si ierni blande si ploioase.

Construit de-a lungul raului Douro, orasul este locuit inca din secolul IV, cand romanii il numeau Portus Calle. Totodata, centrul istoric al orasului a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1996.

Cetatenii din Porto se disting cultural de restul tarii, adesea fiind auzita expresia „Porto é uma nação” (Porto este o natiune), in timp ce cei din exterior considera orasul unul grosolan si negustoresc iar pe locuitorii sai lipsiti de eleganta sociala. Acesta se datoreaza faptului ca orasul a fost dominat de mai degaraba de burghezia portugheza si de factiuni comerciale englezesti decat de nobilme.

Tripeiros, (asa se autointituleaza locuitorii din Porto) nu sunt de acord cu aceste pareri, ei privindu-se drept centrul economic al tarii, dupa cum vorba spune „Porto munceste, Braga se roaga, Coimbra studiaza si Lisbona primeste banii.”

portoSursa: cloudfront.net
Porto are o arhitectura variata, unde stilul medieval convietuieste cu cel modern si unde natura si-a pus o frumoasa amprenta asupra lui. Orasul este extrem de deluros, cu case construite pe stanci ce privesc valea raului si cu trepte sapate in piatra ce ofera plimbari ostenitoare dar pline de satisfactii.

Din punct de vedere turistic, cel mai bine este sa incepeti vizita cu Ribeira, zona de langa rau a orasului si de unde puteti admira si centrul istoric.

Ribeira de GaiaSursa: ecotoursportugal.com
Pe partea cealalta a raului se gaseste Ribeira de Gaia, unde veti gasi Cramele vinului de Porto.

Biserica Sao FranciscoSursa: mypassionforportugal.com
Poate urma pe lista de vizite Biserica Sao Francisco, un exemplu superb de arhitectura gotica, cu decoratiuni interioare in stil baroc.

Palacio da BolsaSursa: travel-in-portugal.com
La Palacio da Bolsa (Palatul Bursei de Valori) veti descoperi o mareata cladire in stil neoclasic, construita in secolul 19, cu un interior superb decorat in diverse stiluri si cu cea mai impresionanta Camera Araba din tara.

Biserica Clericilor este o alta constructie uimitoare a stilului baroc si detine unul din simbolurile orasului, Turnul Clericilor ce are inaltimea de 75.6 metri. Biserica a fost construita intre anii 1732-1750 de catre arhitectul italian Nicolau Nasoni.

Cum Porto se bucura de foarte multe atractii turistice, prin acestea se numara si Acvariul Sea Life, Muzeul Militar, Palatul São João Novo, Teatrul Coliseo do Porto, Muzeul Serralves, Biblioteca Lello & Irmão (se afla in topul bibliotecilor din lume) precum si alte biseric, muzee, poduri si monumente.

Porto este prin urmare, un oras ce te indeamna sa hoinaresti prin labirintul de alei, in spiritul vechi si boem al orasului.

Sursa poza principala: hostelrocket.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *