Unele din cele mai sumbre catacombe

Unele din cele mai sumbre catacombeAtunci cand pornim intr-o excursie, majoritatea dintre noi ne dorim sa exploram numai locurile si partile frumoase si pozitive ale tarii respective, cu scopul de a intalni o armonie nesfarsita.

Insa cei mai „curajosi” doresc totodata sa afle si sa viziteze tot ce tine de istoria si religia locului respectiv, chiar daca asta inseamna explorarea unora din cele mai sumbre catacombe si biserici, ceea ce fara intarziere ne creeaza o fascinatie morbida.

Asadar, daca va aflati printre cei care iubesc sentimentul de a-si lua inima in dinti si a deveni pentru cateva clipe, un explorator curajos de catacombe, va recomandam sa vizitati fara frica – unele din cele mai spectaculoase osuare din diverse tari:

Osuarul din SedlecSursa: richard-seaman.com
Situat la cativa kilometri de Koln, Osuarul din Sedlec, Republica Ceha este adapostit intr-o biserica romano-catolica, care aparent din exterior, este o biserica ce nu iese cu nimic din comun.

Insa ea detine o opera de arta cu totul si cu totul neobisnuita, osuarul format din nu mai putin de 70.000 de oase! Daca veti ajunge aici, veti descoperi opera sculptorului František Rint, care a fost angajat in anul 1870 sa „puna oasele in ordine”, iar el a facut-o cum nu se poate mai spectaculos, creand candelabre si diverse piese de mobilier si de decor, cu totul si cu totul din oase umane!

Capela OaselorSursa: travel-in-portugal.com
Un adevarat loc de meditare asupra mortii, Capela Oaselor din Evora, Portugalia, te intampina cu un mesaj ce nu prea lasa loc de libera interpretare si anume: „Noi oase aici stam, pe ale voastre asteptam”.

Aceasta sumbra si totodata fascinanta capela a oaselor a fost infiintata dupa deshumarea a peste 5000 de calugari din cauza lipsei de spatiu din cimitire, osemintele lor fiind zidite in pereti, totodata aici regasindu-se si codite din parul mireselor precum si doua schelete spanzurate, ale unui tata si fiu.

Daca ati prins curaj si doriti sa vizitati capela, Evora se afla la aproximativ 108 km de Lisabona.

Osuarul Municipal
Unele din cele mai extinse catacombe ce dateaza din secolul al XVII-lea se intind in subteran, pe o lungime de aproximativ 200 km fiind divizate in cateva tuneluri sapate in cariere de calcar. Ne referim bineinteles la Osuarul Municipal din Paris a de la a carui vizita te vor trece cativa fiori reci si asta nu doar de la temperaturile scazute din subteran!

Osemintele prezente aici, au fost mutate din cimitire si sunt nu mai putin de 6 milioane la numar, mutarea lor fiind executata doar pe timp de noapte si de fiecare data acompaniate de ceremoniale ale preotilor.

Oasele sunt amplate intr-o ordine exacta, cranii la cranii, picioare la picioare, s.a.m.d. si de-a lungul traseelor veti intampina citate „motivationale” precum: „Gandeste-te dimineata ca poate nu vei supravietui pana seara, iar seara gandeste-te ca, probabil, nu vei supravietui pana dimineata” si nu in ultimul rand, mesajul de intampinare „Opreste-te! Aici este Imperiul Mortii” care iti da de gandit daca vrei sa continui sau sa te intorci la o plimbare ceva mai vesela.

Catedrala MartirilorCode: neverendingvoyage.com
Catedrala Martirilor din Otranto, Italia, adaposteste osemintele a 800 de prizonieri decapitati in data de 14 august 1480, din cauza faptului ca au refuzat sa se converteasca la islam, acest act macabru si sangeros fiind primul din ce urma sa se arunce asupra Italiei si crestinatatii de catre Imperiul Otoman.

Cei 800 de barbati din Otranto au fost dusi pe Dealul Minervei si decapitati fara mila, unul cate unul, in fata celorlalti prizonieri. In semn se cinste pentru jertfa lor, osemintele au fost depuse in catedrala la vedere, in ziduri acoperite de sticla, acestia fiind beatificati de Papa Francisc in anul 2013.

Alte catacombe, osuare si cripte impanzite de oseminte umane sunt: Biserica Santa Maria della Concezione dei Cappuccini (Roma, Italia), Biserica Apostolului Santiago (Lampa, Peru), Osuarul din Eggenburg, Austria, Bazilica Sf. Ursula (Cologne, Germania).

Un comentariu pentru Unele din cele mai sumbre catacombe

  1. Mie imi plac astfel de catacombe, am vizitat-o pe cea din Roma si am ramas fascinata. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *