Italia: Catedrale si biserici in imagini

Catedrala AlbaVizitate nu doar pentru esenta spiritual, ci de cele mai multe ori, pentru istoria ascunsa si arhitectura pe delin impresionanta, catedralele si bisericile din Italia nu sunt deloc putine la numar sis tau mereu cu portile deschise tuturor vizitatorilor.

In cele ce urmeaza vom urmari imaginile unora din cele mai frumoase lacasuri de cult din Italia:

Catedrala Santa Maria del Fiore, numita initial Domul din Firenze este biserica principala din Florenta, constructia ei incepand in anul 1296 si finalizandu-se complet abia in anul 1436.
Catedrala Santa Maria del FioreSursa: arch.mcgill.ca

Catedrala din Orvieto este o imensa catedrala romano-catolica a secolului 14 decorata cu numeroase mozaicuri aurii, picturi religioase si 3 usi imense din bronz.
Catedrala din OrvietoSursa: emmavillasplus.com

Catedrala Siena sau Duomo di Siena, este o superba biserica medievala cu detalii impresionante, construita intre anii 1215 – 1263.
Catedrala SienaSursa: mikestravelguide.com

Cea mai mare din bisericile din Venetia, Bazilica Sfantul Marcu (Basilica di San Marco), a fost inaugurata in anul 1094, an incare au fost descoperite si relicvele evanghelistului Marcu.
Bazilica Sfantul MarcuSursa: c2.staticflickr.com/2/1070/543932793_34fc2d3cb1_b.jpg

Poate pentru nu unii nu pare atat de impresionanta la exterior, dar odata ajunsi inauntru, Chiesa dei Gesu (Biserica lui Iisus) din Roma va va uimi fara indoiala! Sculpturi si picturi absolut superbe pe tavan si pereti, altarele si nu numai.
Chiesa dei GesuSursa: images.fotocommunity.it

Biserica Martorana din Piazza Bellini din Palermo, Sicilia este caracterizata de mixul de stiluri arhitecturale si totodata, faimoasa pentru multitudinea de mozaicuri spectaculoase.
Biserica MartoranaSursa: cloudfront.net/fidelitynews/

Fondata in secolul 11, Catedrala Agrigento din Sicilia este dedicata Sfantului Gerland.
Catedrala AgrigentoSursa: italyguides.it

Catedrala Alba din regiunea Piedmont pare sa fi fost construita initial la sfarsitul secolului 5, renovarile importante datand abia din 1652, pentru repararea daunelor provocate un cutremur major.
Catedrala AlbaSursa: colourbox.com

Catedrala Amalfi (secolul 9) dedicata Apostolului Sfantul Andrei cuprinde diverse stiluri arhitecturale: gotic, bizantin, baroc, romanic si totodata elemente de arhitectura islamica. Aici se afla si cripta Sf. Andrei.
Catedrala AmalfiSursa: eatsleeplovetravel.com

Catedrala Ancona din orasul si portul maritim Ancona pazita de 2 statui sub forma de lei la intrare a avut structura finalizata in anul 1017.
Catedrala AnconaSursa: inzumi.com

Catedrala Arezzo construita in perioada anilor 1278-1511.
Catedrala ArezzoSursa: planetware.com

Construita intre anii 1087-1197, Bazilica San Nicola din Bari este un loc de importanta majoara in pelerinajul catolicilor si ortodocsilor din Estul Europei. Aici se afla mormantul Sf. Nicolae din Bari, iar in ziua de 6 Decembrie se scoate din mormant smirna care se trimite in intreaga lume.
Bazilica San NicolaSursa: basilicasannicola.it

Din sutele se catedrale si biserici ale Italiei va vom prezenta cateva si in partea a 2-a a articolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *