Templul dedicat tuturor zeilor – Paris

Panteon ParisO constructie multa mai noua fata de cea din Roma, Panteonul din Paris aflat in apropiere de Universitatea Sorbonna a fost inceput in anul 1757, urmand sa fie terminat abia in anul 1791. Desi si-a inceput “traiul” ca si biserica, ulterior s-a decis ca acesta sa fie loc de veci al cetatenilor de seama ai Frantei.

VoltaireSursa: mikestravelguide.com
Prin urmare, aici si-au gasit locul de odihna vesnica personalitati celebre cum ar fi Marie si Pierre Curie, Victor Hugo, Voltaire, Emile Zola, Jean-Jacques Rousseau sau Jean Moulin. Acesta, ca si cel din Roma, pot fi vizitate, avand totodata si roluri de muzee.

Aici se odihneste din anul 2002 si Alexandre Dumas (1802–1870), dupa ce ramasitele sale au fost mutate din primul loc de veci din Villers-Cotterets.

ceremonieSursa: mynews4.com
Procesiunea cat se poate de solemna si elaborata a avut loc pe data de 30 Noiembrie, cand 6 garzi republicane au transportat sicriul sau invelit in catifea albastra inscriptionata cu motto-ul Muschetarilor: “Un pour tous, tous pour un” (Unul pentru toti si toti pentru unul).

La ceremonie, in discursul sau, presedintele Jacques Chirac a spus ca o nedreptate a fost corectata prin onorarea cuvenita unuia din cei mai mari scriitori ai Frantei.

Sfera de Fier
Panteonul din Paris, pe langa cripta cu celebrele morminte, adaposteste si Sfera de Fier a pendulului folosit de fizicianul Leon Foucault in anul 1851.

Cu ajutorul acestui pendul, Foucault a facut o demonstratie prin care a confirmat rotatia pamantului in jurul axei sale.

PanteonSursa: thefabweb.com
Templul construit din piatra si marmura are inaltimea de 83 metri, lungimea de 110 metri si latimea de 85, iar interiorul sau este cel putin la fel de spectaculos ca cel exterior, cu coloane corintice, statui elaborate, picturi impresionante, balcoane si nu numai.

Arhitectul Panteonului, Jacques-Germain Soufflot, a avut intentia de a imbina luminozitatea si stralucirea catedralei gotice cu principia clasice, insa acesta a decedat inainte sa isi termine in definitiv munca si planurile.

Totusi, gratie lui, acest imens grandios temple este astazi una din cele mai importante atractii turistice din Paris.

Mai multe imagini cu Panteonul din Paris:
Panteonul din Paris1Sursa: panoramio.com
Panteonul din Paris2Sursa: lozfromoz.com
Panteonul din Paris3Sursa: bugbog.com

Sursa poza principala: parisattitude.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *